Oefening Paard Kunst

Hoe werkt OPK Coaching?

Het paard als coach
Paarden spiegelen niet. Niet zoals een mens je bewust na kan doen in gedrag en bewegingen. Een paard reageert vanuit zijn eigen natuur op die van jou. Als sociaal kudde- en vluchtdier dat al meer dan 50 miljoen jaar op aarde rondloopt, ervaart het de wereld via zijn eigen zintuigen op een zeer fijngevoelige manier.

Het paard reageert op ieder beetje spanning en ontspanning in jouw lichaam en uitdrukkingen. In een kudde zoekt ieder paard naar een balans van het geheel, een staat van alerte ontspanning en een veranderlijke maar duidelijke rolverdeling voor ieder kuddelid. Want als ieder individu in balans en krachtig is, is het geheel in balans en kun je samenleven en overleven. Vanuit deze fijngevoeligheid voor de omgeving en deze drang tot samenleven, pikt het paard het direct op als je het één zegt of denkt, maar met je gedrag, houding, ademhaling of spierspanning iets anders laat zien. Dit heet incongruentie – het niet overeenstemmen van jouw verhaal met jouw natuur of jouw handeling met jouw energie. Het wel of niet overeenstemmen van denken en voelen, hoofd en hart, ben je je zelf nog niet altijd bewust. Het paard wel. Het reageert meteen met zijn lichaamstaal in houding, actie, geluid of energie. 

Tijdens de sessie
blijven we met beide benen op de grond. Je krijgt een opdracht of oefening om uit te voeren bij of met de paarden. Met behulp van objectieve observaties van de coach over veranderingen in de bewegingen van het paard, kun je je bewust worden van wat er gebeurt. Wat zegt het gedrag van het paard jou? Wat zie je er in? Waar maakt het je bewust van bij jezelf, in je eigen leven?
Patronen herhalen zich vaak. Wat er bij de paarden gebeurt, kan je daarom inzicht geven over hoe je omgaat met andere situaties. Vervolgens kun je meteen experimenteren met ander gedrag, intentie, gedachte of gevoel, waarbij de feedback van het paard ook anders zal zijn. Paarden blijven namelijk niet hangen in het verleden, maar nemen de nieuwe situatie aan voor wat hij is. Op die manier kun je ervaren wat het verschil is en wat voor jou werkt.
Met de coach reflecteer je op jouw ervaring en krijg je de mogelijkheid te oefenen met je eigen creatieve oplossingen. Dit kan variëren van strategie tot energie. Soms is bewustwording al genoeg. Niet alles hoeft uitgesproken te worden. Je neemt jouw ervaring en inzichten mee naar huis. Soms zijn meerdere sessie nodig om dit proces te doorlopen, of dienen zich na de eerste sessie andere of verdiepende vragen aan waar aan gewerkt kan worden.

Ontdek je eigen-wijsheid
Het voelt misschien onwennig of uit je comfortzone, maar ik geef geen advies over hoe je de opdracht met het paard kunt aanpakken. Ook krijg je geen uitleg of duiding over wat het paard doet; zo ben je vrij om het op jouw manier te doen, jouw interpretaties, gedachten en gevoelens te ervaren en eventueel te delen. Na afloop geef ik geen advies over het oplossen van jouw vraagstuk; ieder mens is anders, iedere situatie, fase en levenservaring is uniek. Ik vertrouw er als coach 100% op dat je jouw eigen wijsheid, creativiteit en oplossingen al in je draagt. Je hoeft je er alleen bewust van te worden.

Kortom, Oefening Paard Kunst
In contact met het paard, kom je in contact met je eigen natuur. Hoe pak jij dingen doorgaans aan? Wat staat je in de weg? Wat is voor jou de kern? Waar kan je aan werken? Welke stappen kun je zetten? In het oefenen van het contact met je natuurlijke bronnen, kom je uiteindelijk dichter bij je eigen levenskunst. Ik vertrouw er als coach 100% op dat je jouw eigen wijsheid, creativiteit en oplossingen al in je draagt. Geen hapklare antwoorden of gerichte training dus, maar een proces van zelfontdekking en -vertrouwen!

Benieuwd naar wat paardencoaching voor jou kan doen?
Stuur een bericht of volg Oefening Paard Kunst op Instagram.

Over mij als coach

Vanaf mijn negende heb ik altijd mogelijkheden gevonden om paard te rijden. Na een ongeluk op de fiets eind 2016 kon ik niet meer rijden. Gaandeweg kwam ik er achter dat ik niet het rijden, maar vooral het bij de paarden zíj́n het meeste miste. Paarden helpen me stilstaan bij mezelf en mezelf in beweging zetten. Er zijn zoveel dimensies aan het wezen van deze dieren en hun unieke band met mensen, die ik eindeloos kan blijven ontdekken. In april 2022 studeer ik dan ook af aan de post-HBO opleiding ‘Equine Assisted Coach’ van de Keulseweg. Dit is een non-directieve en ervaringsgerichte methode van coachen met paarden. Door de paarden voel ik steeds wat ik nodig heb om mijn eigen levenskunst te beoefenen. Hoe mooi is het dat ik in mijn praktijk anderen hun eigen wijze kan laten ervaren!

PS. Ook ben ik beschikbaar voor coaching en consulten zonder paarden. Bijvoorbeeld voor schrijfcoaching bij scripties of andere werkstukken, vanuit mijn ervaring als docent. Ik denk met je mee, stel intuïtief vragen en kom met creatieve suggesties om je dichtbij jouw interesses en kwaliteiten te brengen en het proces vloeiender te laten verlopen. Ook organiseer ik poëzieworkshops, performances en events als De Nachtvlinder.